joi, 27 decembrie 2018

Halloween-ul nu este sărbătoare românească!

 Sursa foto: radiooltenia.ro

    Halloween-ul este o sărbătoare împrumatată de la americani și care nouă nu ne spune nimic în afara faptului că ne putem costuma și merge în cluburi sau la petreceri cu specific. Și atunci vine întrebarea: suntem pro sau contra Halloween-ului?
De ce trebuie să împrumutăm sărbători când putem foarte bine să le sărbătorim pe cele tradiționale românești? Acest lucru ne este insuflat de comercianți care din dorința de a face profit împrumută acele sărbători care peste hotare fac consumatorii să cheltuie sume importante de bani pe costumații și alte accesorii specifice acestora. Sărbătoare precum Halloween-ul este și Valentine’s Day, dar dacă ne uităm în tradiția noastră avem corespondenți cu aceste sărbători cum ar fi Sfântul Andrei și Dragobetele. Dar dat fiind faptul că aceste sărbători împrumutate aduc mai mult profit sunt mai bine mediatizate și promovate în rândul românilor.
Eu fiind un naționalist nu particip la aceste sărbători împrumutate, deoarece mi se pare mai important să păstrăm tradițiile românești și să le ducem mai departe. Sărbătoarea de Sfântul Andrei de pe 30 noiembrie este foarte interesantă cu obiceiuri străvechi. Se spune că în noaptea de Sfântul Andrei toate animalele vorbesc, iar cei care le aud vor muri. În noaptea de Sfântul Andrei se pune usturoi pe la uși și ferestre pentru a îndepărta strigoii. În ultimii ani tinerii au început să sărbătorească noaptea de Sfântul Andrei ca pe Halloween, adică costumați în diverse personaje malefice și să facă petreceri cu dovleci sculptați și să mănânce preparate gătite în usturoi. Singurul lucru bun care se petrece în perioada Halloween-ului este că apar foarte multe filme horror care mie personal îmi plac, dar asta nu înseamnă că sărbătoresc Halloween-ul. Un obicei spune că Sfântul Andrei a fost răstignit pe o cruce în formă de x cu capul în jos și de aici vine denumirea de ”Crucea Sfântului Andrei”. Această sărbătoare mai este numită și sărbătoarea lupilor.
Să nu uităm de sărbătorile și tradițiile românești!

Surse de inspirație: Natura și altele

                                                                                                        Sursa foto: radiotimisoara.ro
     Inspirația poate fi un lucru divin, sau poate reprezenta momentul în care creativitatea este supremă. Inspirația este întâlnită cel mai des în domeniul artistic, dar și în domeniul științific și în toate activitățile de zi cu zi.
Mulți ar zice că sursa lor de inspirație este Internetul, dar este parțial neadevărat din punctul meu de vedere. Internetul este doar o sursă de informare și pentru unii o sursă de copiere a unor idei. Poate deveni o sursă de inspirație de exemplu în momentul în care vezi un peisaj care îți place și îți trezește anumite emoții care pot declanșa creativitatea.
Să stăm să ne gândim un pic la marii scriitori ai timpului care nu aveau Internetul și care trebuiau să se inspire de undeva.  Sursele de inspirație sunt multiple: natura, clădirile istorice, literatura și chiar știința cum bine ne-a demonstrat Jules Verne.
Pentru mine principalele surse de inspirație sunt cărțile, natura și istoria. O sursă de inspirație poate fi familia, dar și bătrânii prin experiențele și poveștile lor de viață.
Cărțile sunt o sursă inepuizabilă și nemărginită de inspirație. Eu consider că oamenii care citesc foarte multe cărți nu neapărat axate pe un domeniu sau altul, ci cam tot ce le pică în mână sunt niște oameni care pot avea inspirație, care pot crea lucruri frumoase.
Despre natură nu pot spune prea multe deoarece este o sursă de inspirație cam prin tot ceea ce reprezintă ea și anume: ciripitul păsărelelor, peisajele mirifice, jocul animalelor în natură, murmurul râurilor, vârfurile munților și alte minunății pe care le oferă.
Clădirile istorice și chiar statuile reprezintă și au reprezentat surse de inspirație de-a lungul timpurilor prin arhitecturile lor diferite. Castele, palate și chiar mănăstiri sunt amintite în lucrări ale unor renumiți scriitori.

Sursele de inspirație se regăsesc cam în tot ceea ce ne înconjoară, trebuie doar să fim înțelepți să ne dăm seama de valoarea lor.

 Sursa foto: kidsout.ro

miercuri, 26 decembrie 2018

Crăciunul ideal




Crăciunul ideal fără să ai grija banilor ar putea fi în cazul meu, o persoană căreia nu îi place frigul; pe o insulă de la Tropice cu căldură multă, palmieri, oceanul la orizont și cu persoana iubită lângă mine. Frumos nu?
Dar de fapt nu este așa. Crăciunul ideal pentru mine începe cu câteva zile înainte cu îmbodobirea bradului natural de către iubita mea care parcă de Crăciun devine designer, din păcate în privința asta nu sunt pro-natură; cu pregătirea cozonacului de către mama și a tuturor celorlalte preparate care îți trezesc papilele gustative.
Eu cred că atunci când vorbim despre Crăciun, vorbim despre familie pentru a putea simți acea nostalgie și bucurie în suflet. Crăciunul începe să se simtă mult mai bine în seara de Ajun când suntem toată familia strânsă în jurul mesei, așteptând colindătorii îmbrăcați în straie populare să ne încânte auzul, având bradul împodobit alături ca să împrăștie mireasma din natură și conversațiile care au loc în care fiecare spune ce a mai făcut în decursul anului. Acestea sunt puținele momente în care ne strângem toți și în care putem spune că avem timp să discutăm.
În prima zi de Crăciun toți ne trezim nerăbdători să desfacem cadourile de sub brad. Apoi ne strângem pentru masa de Crăciun care este plină de preparate tradiționale care sincer în perioada asta au alt gust : sarmale, cârnați, cozonac etc. Sincer era mai frumos când aceste lucruri se petreceau la bunici, dar din păcate ei nu mai sunt printre  noi, dar de fiecare dată ne aducem aminte și de ei pentru că făceau parte din acest ”ritual” drag mie.
În concluzie, pentru mine toți banii din lume nu pot înlocui aceste momente extraordinare de Crăciun alături de familie care sunt unice și de neprețuit, deoarece cum am spus mai înainte unii din membri dispar dintre noi; și din acest motiv trebuie să profităm de aceste clipe. Crăciunul este despre familie...

 
Sursa foto: ideidesigninterior.ro  
                                                                                    

duminică, 23 decembrie 2018

Cumpărături de Crăciun


                                                                          


Hai clienți cu toții,
Vine Emag-ul acum
Și ne aduce nouă
Tot ce-i scump și bun.
Telefoane și televizoare,
Și haine să vă gătiți
Cu toții să fim prostiți.








Sursa: pixbay.com

sâmbătă, 24 noiembrie 2018

Dragă Moș Crăciun


Prima parte a acestei scrisori se găsește pe blogul https://cuamelia.wordpress.com/2018/11/24/o-altfel-de-dorinta/
…fie  atât  pentru bogat cât și pentru sărac. Să nu mai existe diferențe între ei măcar în asta, să existe egalitate între oameni. Mi-aș dori acum mai mult ca oricând dragule, Moș Crăciun să-mi îndeplinești această dorință care este mai puternică decât toate bogățiile materiale.Degeaba le ai, dacă nu ești sănătos și fericit. Stau și mă gândesc cum am apreciat mai mult lucrurile  materiale  în loc să apreciez  mai mult partea sufletească. Este atât de frumos când vezi mai multe zâmbete pe chipurile lor,decât tristețe. Iartă-mă  Moșule, am crescut și văd în fiecare an cum copii din  ziua de azi nu se mai gândesc  la alți copii cum și eu la un moment dat am făcut-o. Aș vrea să pot da timpul înapoi  și să fiu spiridușul tău să te pot ajuta și să-ți spun cât de mult îmi place să oferim celor sărmani, nu numai din Africa ci din toate țările slab dezvoltate, lucrurile care sunt mai importante pentru ei cum ar fi : apă, mâncare, haine, lucruri pe care noi le avem dar nu le mai apreciem, din contră vrem din ce în ce mai mult.
Cel mai trist este că unii duc lipsă de apă în timp ce noi o irosim, ba chiar o poluăm, fără știință sau cu bună știință, din dorința de îmbogățire. În viitorul apropiat din cauza uzului irațional de apă foarte mulți oameni vor avea de suferit, asta din cauza noastră că ne gândim doar la prezent nu și la viitor, ne gândim doar la noi, nu și la semeni.
Cel mai mult mi-aș dori dragă Moșule să faci o minune și această problemă să se rezolve, deoarece cel mai mult de suferit au copii, unde numărul de decese în Africa a ajuns la aproximativ 4000 pe zi din cauza apei infestate, lipsei igienei și a canalizării.
Închei această scrisoare prin a-ți cere sa îmi aduci anul acesta mai puține cadouri sau chiar deloc și să primească mai mult cei care au cu adevărat nevoie…










Sursa foto : http://epochtimes-romania.com